Henkies blog!



31 december - Happy New Year!
Ik weet niet hoelang ik als consument nog vuurwerk af mag steken, maar dit jaar ben ik in ieder geval nog van de partij!





31 december - Klussen klussen klussen
Eerste laag grondverf zit op het kozijn.





30 december - Klussen klussen klussen
Vervelende job gisteren: verf afbranden en schuren van het kozijn naar de gang. Vandaag meteen maar weer in de grondverf ztten (links was ik al begonnen).





29 december - Klussen klussen klussen
Weinig foto's van de laatste dagen: veel plamuren en schuren waar je weinig van ziet. Vandaag ook weer zo'n klusje: verf afbranden van het kozijn naast de trap. Onder het kozijn een kruis gemaakt om straks te vullen met steenwol: het raam/kozijn rammelde voorheen nogal en hopelijk wordt dat nu beter.





28 december - Wat eten we vanavond
Even geen vlees: kaasfondue met een salade met gemengde sla, peer, geitenkaas en cashews.





27 december - Wat eten we vanavond
Restjes van de kerst, maar daar valt nog wel iets lekkers van te brouwen: gebakken champignons, enkele 3 kleuren wortels, wat rucola, gevulde champignons en geitenkaas met spek en aangevuld met enkele aardappelbolletjes.





26 december - Tweede Kerstdag
Waren wij zelf aan de beurt: bij de borrel focaccia met verse tapenades en diverse hapjes, een trio "uit de zee" (gambas al ajillo, coquilles met room, ui en spek en afgeblust met Sambuca en een zalmkroketje), een soepshotje (kastanjesoep met champignons), het hoofdgerecht (scarola con i pistacchio, 3 kleuren geglaceerde wortels, kruidenstamppot met parmezaankletskop, stoofpeertjes en (ree-, rund- en struisvogel-)biefstukjes met balsamicosjalotjes en salie) en tenslotte het dessert (zwarte bessen sorbet en meringues met mascarpone en bosfruit). Ook lekker...





25 december - Eerste Kerstdag
Waren we te gast bij schoonzus Monique en zwager Patrick. Het gaat natuurlijk niet om het eten, maar vooral om de gezelligheid en de kerstquiz van Patrick..., maar hierbij toch een plaatje van 4 gangen: crostini, coquilles met gebakken prosciutto crudo, hazerugfilet met broccolisouffle en citroenmousse. Mjam!





24 december - Kerstavondmaal
Daar horen een lekker lamsfiletje, drie kleuren rozemarijnaardappeltjes en gewokte asperges, baby courgettes en kastanjes bij...





24 december - Klussen klussen klussen
Rondom het deurkozijn is alles nu netjes voorzien van MDF. De zijmuur is een keer geschuurd en nogmaals geplamuurd en kan dan bijna in de lak gezet worden. Vanwege kerst hebben we de schoenenkast maar alvast even neergezet en voor zolang gebruiken we een droogrek als noodkapstok. Na de kerst zien we wel weer verder...





22 december - Klussen klussen klussen
De rechterwand is nu 1 geheel geworden, of zal dat lijken als ik alles geplamuurd heb en afgelakt. Ondertussen ook een stukje naast de deur dichtgemaakt en de electriciteitsbuis weggewerkt.





19 december - Kerstmarkt Hamburg
Net als vorig jaar ook nu weer een bezoek aan de kerstmarkt in Hamburg. Ditmaal met zus en zwager en nicht Ted en Andre. Gezellig toch die lampjes, optochten, kou (ahem), kerstmannen, glühwein en bratwursten...





15 december - Wat eet ik vanavond
Snelle pasta: ravioli met broccoli, spekjes en geraspte kaas...





14 december - Wat eet ik vanavond
Eh, tja, moest eigenlijk een Spaanse tortilla voorstellen, maar hij wou niet zo lekker uit de pan komen, dus moest ie in stukken op het bord. Hij smaakte uit de kunst overigens.





13 december - Wat eten we vanavond
Een romige puree van aardappel, pompoen en tuinkers en lamskoteletjes...





13 december - Klussen klusen klussen
De laatste MDF plaat staat alvast 1 x in de grondverf.





13 december - Kerstboom
Een weekje later dan vorig jaar. Goedkoop waren de overgebleven boompjes dan ook niet. Behalve deze: waarschijnlijk omdat ie een beetje scheef was en wat kort afgezaagd? Met een paar stukjes hout gestut staat ie echter netjes in de bak. Vrolijk kerstfeest!





12 december - Klussen klussen klussen
De eerste 2 MDF panelen zijn klaar voor plamuur en 2 lagen lakverf. De linkse moet nog goed bevestigd worden, maar ja de pluggen en schroeven zijn op, dus eerst maar eens naar de Gamma...





06 december - Wat eten we vanavond
Cannelloni met gehakt, salie en walnoten en sla.





06 december - Klussen klussen klussen
Alle latten zitten nu op de muur. Een extra MDF plaat komt er ook nog op, zodat de kapstok er straks netjes op geschroefd kan worden. 2 MDF platen staan nu tegen de muur, maar ze zijn nog niet vastgeschroefd, omdat ik eerst nog met grondverf aan de slag moet.





05 december - Wat eten we vanavond
Uien, gevuld met geitenkaas, peterselie en pijnboompitjes, brood met basilicum, geraspte parmezaanse kaas en gedroogde tomaatjes en clafoutis van kruisbessen, aalbessen, zwarte bessen en bramen na.





05 december - Klussen klussen klussen
En terwijl ik nog bezig was met de hal draaide Cristel ons Sinterklaaskadootje vandaag even in elkaar: een schoenenkast voor in de hal. Dat zal straks lekker opruimen in de hal en schoentjes zetten was nog nooit zo makkelijk...





04 december - Klussen klussen klussen
Verder met de hal. Ik heb het plafond in orde gemaakt, maar was nu toch gedwongen om de vloertegels eruit te halen voor ik verder kan om de wand weer in orde te maken. De tegels gingen redelijk makkelijk los, alhoewel ze bijna allemaal in stukken braken: een soort composiet waaarbij de stukken steen in de tegels telkens losbraken en ik nu ongeveer 10 puinzakken aan "schoon puin" overgehouden heb. Nu kan ik in ieder geval weer verder met de wand.





02 december - Wat eet ik vanavond
Wederom wraptime! Dit keer met kip, paprika, bosui, tomaat, pesto-olie, pijnboompitten en kaas.





22 november - Fuerteventura
Een weekje Fuerteventura. Niet het mooiste Canarische eiland volgens velen, want erg droog en dor en weinig bezienswaardigheden. Klopt wel, maar het hangt er een beetje vanaf wat je verwacht. Je kunt het ook ruig en puur noemen... In ieder geval hebben we ons wel vermaakt. We zaten in Morro Jable, in het zuiden, midden tussen de (meest Duitse) ouden van dagen en enkele gezinnen met jongere kinderen. Het weer hield niet echt over: we arriveerden met regen, maar gelukkig hebben we daarna niet veel spetters meer gehad, maar wel veel bewolking. Op de enige dag dat we aan het strand lagen was het wel een beetje willen... We hebben wat rondgereden, een mooie wandeling bij Los Molinos gehad en vooral veel genoten van terrasjes met lekker eten en drinken, dus wat wil je nou eigenlijk meer? Het was er in ieder geval warmer dan hier. Weer even wennen aan dit koude en natte kikkerlandje...





15 november - Wat eten we vanavond
Gebakken zeebaars met gremolata van peterselie, kappers, knoflook, citroenschil en olijven, gefrituurde zoete aardappelblokjes en sla met argan-olie en pijnboompitjes.





15 november - Klussen klussen klussen
Gaten in de muur wat opgevuld, steenwol rondom het kozijn geplaatst, tegels onder het raam rechts eraf gebikt en alvast een plankje bovenaan op de muur geplaatst. Wel weer even genoeg voor dit weekend.





14 november - Wat eten we vanavond
Eenvoudig doch voedzaam: schandalig lekkere lamssteak met vijgen in wijnsaus, aardappelpuree en haricots vert. Met een lekkere valpolicella erbij: dat hadden we wel verdiend na dat geklus vandaag.





14 november - Klussen klussen klussen
Het was wel weer even prutsen met het elektrisch, maar daarna kon ik het plafond toch al weer snel dicht zetten met gipsplaten. Dat heeft nog geen jaar geduurd...





13 november - Klussen klussen klussen
Tja, nu is het hek van de dam: de kapstok en de planken zijn verwijderd om de laatste schrootjes uit de hal te halen. Het was weer een lekkere stofbende, maar nu kan ik tenminste weer gaan opbouwen (nou ja er moeten onder het raam nog wat tegels verwijderd worden en eventueel ook meteen de tegels op de grond... Eerst maar eens het plafond in orde maken: nauwelijks te zien, maar er is al 1 buisje richting de kamer aangepast om beter aan te sluiten op de centraaldoos.





13 november - Cocktail
Al lang geen nieuwe cocktail meer gemaakt, maar vandaag heb ik een hele simpele aan het repertoire toegevoegd: een Sunsplash. 2 delen 43, 3 delen sodawater ("Spa")...) en enkele ijsklontjes. Misschien niet helemaal passend bij dat natte weer buiten, maar ja...





09 november - Wat eet ik vanavond
Een lekkere en waanzinnig goed uitziende romige courgetteomelet.





08 november - Wat eten we vanavond
Een schotel met kastanjes, spruitjes, champignons en kikkererwten en een appel-walnoten crumble na.





08 november - Klussen klussen klussen
De deurstijlen naast de voordeur zijn beschadigd geraakt toen er een nieuw kozijn inkwam (zie ook de foto's van 1 november). Nu ben ik er eindelijk aan toe gekomen om ze eens te gaan repareren. Een kleine bekisting gemaakt met een MDF plankje en een stuk plastic van een ijsdoos... en beton erin gestort. Af en toe er op kloppen en slaan om het er een beetje in te trillen, aanduwen met een spatel en nu maar even wachten tot het droogt...





08 november - Appeltjes
De laatste appeltjes zijn van de boom. Wat er nog hangt of - zoals deze - op de grond ligt is voor de vogels. Grappig om te zien hoe ze netjes om het klokhuis heen pikken.





07 november - Waar eten we vanavond
Vanwege de Goudse restaurantweek aten we vanavond bij restaurant Belvedere. Vooraf en als dessert een proeverij van de kaart en als hoofdgerecht kabeljauw (Henk Jan) en entrecote (Cristel). Lekker.





04 november - Wat eet ik vanavond
Een gratin schotel met aardappel en appel. Wel lekker maar toch wat aan de zoete in plaats van hartige kant.





01 november - Wat eten we vanavond
Gebakken halloumi met een reepje ontbijtspek en spinakopitakia. Met een appelcrumble na...





01 november - Klussen klussen klussen
Vanwege het mooie weer dit weekend heb ik eerst nog wat kozijnen geverfd, een nieuwe mengkraan in de douche gemonteerd en winterbanden onder de auto laten leggen. Toen was het toch weer eens tijd om verder te gaan met de hal: eerst maar eens een paneel naast de deur aanbrengen om de boel af te maken.





31 oktober - Wepsen
Vanochtend zater er maar liefst 4 wespen in de badkamer. Ik had vorige week al het idee dat ik de nodige wespen boven bij het dak rond zag zoemen. Vandaag even bij de buurman op zijn keukendak geweest om wat beter naar ons dak te kunnen kijken. Toen was het wel duidelijk: die hufters hebben ergens een nest onder onze dakpannen zitten, zie ook het filmpje. Maar eens met de gemeente overleggen wat we hier mee gaan doen.





31 oktober - Lunch
In het weekend mag dat best met een lekkere cocktail er bij...





30 oktober - Wat eten we vanavond
Wraps met gemarineerde kip, avocado, radijs, sla, granaatappelpitten en cashewnoten.





29 oktober - Wat eet ik vanavond
Maiskoekjes.





28 oktober - Zonsopgang
Voordeel als je af en toe thuiswerkt: kun je nog eens een gave zonsopgang fotograferen in Gouda...





27 oktober - Wat eten we vanavond
Currysoep met garnalen en paksoi. Lekker soepje en erg makkelijk dit recept van leukerecepten.nl





25 oktober - Wat eten we vanavond
Gegrilde courgettes met tapenade en ambachtelijke zalmkroketjes. Met een lekker wijntje erbij en koffie-rum-rozijnen appelcrumble na.





25 oktober - Klussen klussen klussen
Ik had 2 weken geleden gezegd dat ik het volgende weekend de kozijnen af zou lakken, maar door het snertweer van afgelopen weekend moest ik even wachten voor de volgende laklaag. In ieder geval zit die er nu overal op. Als het volgend weekend nog mooi weer is kunnen we er misschien de laatste laag opsmeren.





25 oktober - Pao de queijo
Voor het ontbijt nog maar eens geprobeerd het recept van chefinyou.com te volgen: ik heb er nu echt mozzarella in gedaan maar bakpoeder en een klein beetje gist aan toegevoegd, omdat het de laatste keer nog niet zo luchtig was geworden. Dit keer komt het dicht bij de kaasbroodjes, die we ooit in Brazilië hebben gegeten. Door de mozzarella wel nog wat flauw: inderdaad volgende keer wat pittige kaas eraan toevoegen en wellicht wat cayennepeper...





24 oktober - Wat eten we vanavond
Aspergsoep met een spekbroodje: vers gebakken brood met spek en uitjes.





23 oktober - Weps
Zo zien we die wespen het liefst: dood, met de poten omhoog. De laatste tijd vinden we er elke dag wel 1 of 2 in de keuken, bijkeuken en badkamer. Zal wel ergens een nest zitten, maar ik heb nog niet gevonden waar dan. Een raadsel hoe ze binnen komen, maar ja als ze dood op de grond liggen vind ik het nog niet zo erg...





22 oktober - Wrap
Een van de lekkerste wraps die ik ooit gegeten heb, dit recept van smulweb. Een beetje aangepast: geen pesto gebruikt, maar de spullen gebakken in pesto-olie, geen cajun-kruiden gebruikt, maar een black cajun rub mengsel voor vlees en kipreepjes, rauwe ham, mango en gemalen hazelnoten allemaal tegelijk in de pan gebakken. Superlekker!





18 oktober - Wat eten we vanavond (2)
Voor het toetje rijstebrij met appels en kaneel.





18 oktober - Wat eten we vanavond (1)
Panko garnalen met een salsa van meloen, avocado, bosui, rode peper, limoenrasp en koriander.





11 oktober - Klussen klussen klussen
Sinds januari had ik last van een frozen shoulder. Inmiddels kan ik met links bijna alle bewegingen weer maken als met rechts en wordt het weer eens tijd voor klussen, klussen, klussen. Eerst maar iets dat hoognodig was en nu nog buiten gedaan kon worden: enkele kozijnen bijwerken. Met name de onderste raamlijsten bladderen her en der erg af en kunnen wel een lik verf gebruiken. Dat kostte me gisteren veel werk omdat ik meteen ook alle kozijnen en de ramen heb schoongemaakt. Vandaag was ik vrij snel klaar omdat alles geschuurd en schoongemaakt klaarstond. Dat was de goede volgorde, want vandaag is het flink kouder dan gisteren: toen hebben we zelfs nog een biertje achter in de tuin gedronken (met jas aan dat wel). De meeste kozijnen aan de aanbouw hebben nu een laag grondverf gehad op de onderste raamlijsten. Volgend weekend aflakken.





10 oktober - Appelcrumble
Sinds ik van collega Patrick het advies kreeg de laatste appels van de appelboom in een appelcrumble te verwerken heb ik al 3 weekenden appelcrumble gemaakt. Eerst in grotere schalen, maar vandaag lekker in een eigen mini pannetje. Man wat is dat spul lekker!





07 oktober - Coyo
Als Cristel boodschappen doet krijg je af en toe weer eens iets nieuws onder ogen. Coyo, een yoghurt op kokosmelkbasis, What's next? Smaakte wel goed maar is vast veel te exotisch voor de rest van Nederland, dus zal wel weer snel uit de schappen verdwijnen.





27 september - Wat eten we vanavond
Een salade met verse hazelnoten van gisteren, rucola, veldsla en argan-olie uit Marokko, gebakken coquilles en krieltjes. Als toetje op aanraden van collega Patrick een (inderdaad schandalig lekkere) appel crumble met de laatste appeltjes van onze appelboom.





26 september - Hazelnoten
En had ik vorig jaar pech met die hazelnoten, dit jaar was ik er op tijd bij en had ook de hazelaar zijn best gedaan. Morgen meteen in een salade gebruiken?





26 september - Appels
Tja, voor de vakantie heb ik nog flink wat appels in de appelmoes verwerkt en een deel staat nog in 2 emmers in de kelder. Het grootste deel was pas rijp in september en was inmiddels al van de boom gevallen. Die rotte appels belandden dus in de groenbak. Naar schatting heb ik nu 25 kg weggegooid, terwijl ik ca 15 kg al van de boom had gehaald, terwijl er wellicht nog ca 5 kg aanhangt. Geen slecht jaar voor de appels hier in Gouda dus. Ons boompje heeft in ieder geval enorm zijn best gedaan.





22 september - Porto
Na bijna 2 dagen werken na de vakantie in Marokko mocht ik weer vertrekken naar het zuiden. In Porto werd van 22-25 sept de Working On Safety (WOS) conference 2015 gehouden. Ik gaf woensdagmiddag 23 sept een presentatie over een vergelijking tussen semi-kwantitatieve en kwantitatieve risicoberekeningsmodellen (naar mijn mening moeten we richting kwantitatieve modellen als we echt vooruit willen komen in veiligheidsland). Op woensdagavond werd een get-together event georganiseerd met folkloristische Portugese dansen. Op donderdagavond werd op een laat tijdstip (21 uur) het traditionele galadiner gehouden, zodat ik nog "even" de tijd had om naar de Duoro te lopen. Dat kostte me toch nog wat meer tijd dan gedacht: ca 1 1/2 uur gelopen. Vooral de terugweg naar het hotel - heuvelopwaarts - kostte meer tijd. Toch mooi even dit shot van de rivier kunnen nemen.





21 augustus - Marokko
Van 21 augustus tot 19 september zijn we op vakantie geweest naar Marokko. Het reisplan van Cristel voerde ons eerst langs de kust vanaf Cassablanca via Rabat naar Assilah en Tanger. Daarna gingen we meer landinwaarts via Chefchaouen, Fez en Midelt naar de woestijn bij Merzouga. Vanaf Merzouga weer richting de kust via Tineghir, Ouarzazate en Marrakesh naar Essaouira. Tenslotte nog even landinwaarts naar Tafraoute en eindigend in Agadir. Met name in het begin hadden we wat veel steden met Medina's en souqs waar eigenlijk overal dezelfde bric a brac te koop werd aangeboden dus was het maar goed dat we na de eerste week meer landinwaarts togen en er meer rustige dorpjes en natuurschoon op het programma stond. Enkele hoogtepunten waren wat mij betreft de opgravingen van Chellah en Volubilis, de woestijn bij Merzouga, de Todra kloof bij Tineghir, het hele stuk vanaf Merzouga tot Marrakesh (door een afwisselend landschap van dorre vlaktes, palmeraies en hoge bergweggetjes), Ait Ben Haddou (decor voor enkele films, zoals bijv. Gladiator), de fietstocht door de omgeving van Tafraoute (met gebroken ketting en al...) en de rondit door de kloof van Ait Mansour. Mooi land dus, maar wat ons betreft genoeg voor 1 keer: de steden en drukte vielen ons wat tegen, evenals het eten (weinig variatie en we hadden wel wat pittigere gerechten verwacht) en het weer (op zich prima weer gehad, want geen regen en het was overdag ca 25-30 °C aan de kust en in het binnenland ca 30-40 °C, maar ik had gehoopt nog vaker 's avonds in korte broek te kunnen zitten). Weliswaar een exotisch land met vriendelijke mensen, waar we ons vermaakt hebben, maar het legt het toch wat af tegen andere bestemmingen als Thailand, Brazilië en Australië.





15 augustus - Appeltje voor de dorst
Ik heb wat appels uit de appelboom geplukt om appelmoes mee te maken, een aantal in de kelder te zetten en een aantal in de vriezer te leggen. Deze oogst is in ieder geval gered van de kraaien, eksters, Vlaamse gaaien en wespen en de kleinere appeltjes die nog hangen kunnen mooi wat groter worden. Dit was ca 13 kilo, ongeveer de helft, dus het boompje heeft aardig zijn best gedaan dit jaar.





14 augustus - Wat eten we vanavond
Knoflookgarnalen, gestoofde venkel uit eigen tuin en salsa met tomaat, bosui, komkommer en olijven.





09 augustus - Wat eten we vanavond
Varkenshaasmedailons met gestoofde bleekselderij en krieltjes.





07 augustus - Enkhuizen
Mijn zus wilde graag dat we weer een keer ouderwets gezellig naar het strand in Den Helder gingen met de hele familie. Dat had ze van tevoren gepland op 8 augustus. Hele mooie dag en de vrijdag ervoor hebben wij alvast vrij genomen om met de cabrio naar Enkhuizen te rijden, het stadje te bekijken en lekker te eten en te drinken. Een geslaagd weekend!





03 augustus - Wat eet ik vanavond
Hele simpele gekookte aardappels, gesmoorde spinazie en een rundervink. Met een paar plakjes pestokaas wordt de wow factor echter wel een beetje verhoogd!





02 augustus - Timelapse
Altijd al een keer de timelapse functie van de GH3 willen uitproberen. De bloemen van m'n schoonmoeder leenden zich er uitstekend voor: bloempot in de zon gezet, GH3 op 1 foto per minuut en in een videobewerkingspakket nog 3 x vertraagd. Et voila: mijn eerste time lapse project in mp4 formaat.





01 augustus - Pruimen
Nog net kunnen redden van de Vlaamse Gaaien en de wespen: een bak vol pruimen, goed voor 4 potten pruimengelei. Lekkere rode kleur geven deze pruimen toch.





01 augustus - Adapter
De adapter waarmee ik oudere EF lenzen van mijn Canon EOS 1000FN op de Micro Four Thirds (MFT) vatting van de Panasonic GH3 kan schroeven doet het uit de kunst. Ik had nog een Sigma 75-300 mm lens waar ik onderstaande foto's mee geschoten heb en heb ook nog een Tamron 28-200 mm om uit te proberen. Uit de foto's is te zien dat de Sigma lens zelf nog iets meer tele geeft door het verschil tusen een analoge lens en de digitale body. De Sigma lens heeft helaas wel een vervelend euvel: het rubber waarmee je de telefunctie bedient vergaat helemaal en wordt vreselijk plakkerig. Op een paar sites heb ik al meerdere discussies hierover gezien om dit op te lossen: talk, iso propyl alcohol of proberen met een droge doek de plakkerige zooi te verwijderen. Tja, ik heb vroeger in de rubber recycling gezeten: daar maakten we juist gebruik van het feit dat natuurruber bij hogere temperaturen afbreekt om er mooie slabs mee te maken ter gebruik in nieuwe rubber mengsels, dus geen onbekend verschijnsel voor mij (tip: daar gebruikten ze siliconenolie om de machines te lossen...).





31 juli - Macro extender
Ik heb een macro extension kit aangeschaft. De GH3 is niet sterk in macro-opnamen en met een simpel pakketje ringen met aansluitingen op de camera en de lens kun je de lens verder van de body zetten. Het resultaat is dat je veel dichter op je onderwerp kunt gaan zitten. Ik heb een kit met 7, 14 en 28 mm. Je kunt deze varieren dus heb je uiteindelijk 7 mogelijkheden: 7, 14, 21, 28, 35, 42 en 59 mm. Met die laatste variant (alle ringen op elkaar) begon ik gisteravond te testen en was toen teleurgesteld want ik kreeg de foto's niet scherp. Nee, dat haalt je de koekoek, zie de onderstaande foto's: met alleen 7 mm zit je al bijna boven op je onderwerp en al bij 21 mm raakt het glas bijna het onderwerp om het nog enigszins scherp te krijgen... Heb ik die andere ringen dan niet nodig? Misschien niet, maar ik heb ook een adapter gekocht waarmee ik de oude lenzen van mijn Canon EOS weer kan gebruiken. Daar ga ik ook nog even mee experimenteren...





28 juli - Wat eet ik vanavond
Singapore noedels...





27 juli - Wat eet ik vanavond
Polenta pannekoekjes met avocadovulling.





25 juli - Wat eten we vanavond
Scholfilet met verse pasta met courgettes uit eigen tuin, tomaatjes en verse basilicum.





25 juli - Het is niet alles goud...
...wat er blinkt, maar in dit drankje is het toch echt bladgoud wat er in rond zwemt. Een kaneel-likeur met echt goud (Goldstrike), gekregen op mijn verjaardag. Lekker likeurtje voor een regenachtige middag...





24 juli - Lunch
Zo makkelijk om wat lekkers neer te zetten: paar snoeptomaatjes, beetje pesto olie en zout erover, pijnboompitjes erover en wat verse basilicum, worstje snijden, kaasbroodje verwarmen en een ice-tea erbij serveren. Jammer toch dat het daarna meteen begon te spetteren...





24 juli - Kruisbessen
Niet zo'n grote opbrengst dit jaar: de struik hangt teveel onder de zwarte bessenstruik. Daar kon ik nog wel een bak vol van plukken. Allebei in de vriezer, dan kan ik er weer eens ijs mee maken of ze in de Clafoutis verwerken.





23 juli - 1430 km
Jaha, al weer een "record" deze week! Ik dacht, "als ik naar het werk kan rijden met 4,2 l/100 km dan moet ik dat naar huis toch ook kunnen, aangezien ik meestal zuiniger naar huis reed dan naar het werk?". Nou dat lukte net niet. Wel een evenaring van eergisteren: opnieuw 4,2l/100km gereden, maar terwijl ik aan het rijden was gaf de boordcomputer, toen ik Gouda binnenreed, aan dat ik nog 1250 km zou kunnen rijden met dit rijgedrag terwijl er al 180 km was afgetikt. Virtueel dus 1430 km. Toch weer 40 km meer dan de 1390 km van 28 juli 2014 en 8 maart 2013!





21 juli - 4,2!
Jaha, een nieuw record! Vanochtend reed ik 4,2 liter op 100 km (1 op 23,8) naar het werk! Met dank aan de slipstream van LKW Walter die lange tijd zeer constant 85 km/h reed op de A12. Op de terugweg naar huis ging het ook goed tot vlak voorbij Utrecht, maar toen er file stond ben ik maar via Montfoort gereden. Ook een knappe 4,9 l/100km maar ja bij lange na geen record. Ook de eerste keer dat ik tussen 900 en 1000 km heb gereden (946 km): het was net elke keer in de 800 of niet iets meer dan 1000 km geworden. Met 52,2 liter toch een redelijke 1 op 18,1 met de volledige tank gereden.





20 juli - Pruimen
Lange tijd gedacht dat er dit jaar bijna geen pruimen van de boom zouden komen, maar er hangen er toch enkele tientallen. In een dag verkleuren ze van geel naar rood: snel opeten deze eerste 3 dus.





20 juli - Wat eet ik vanavond
Lekkere aardappeltjes uit eigen tuin (van Margreet) met een rundervink en doperwtjes. Simpel maar oh zo lekker.





17 juli - Valencia
Even een citytrip Valencia tussendoor. Vanuit Hotel Ingles hebben we het historische centrum bekeken, het Turia park (de oude rivierbedding, die nu als park is ingericht), het futuristische Ciudad de las Artes y las Ciencias, het BioParc en het keramiekmuseum. Met een temperatuur continu boven de 30 °C lekker weer om telkens even uit te puffen met een biertje, een ijsje, wat tapas of een cocktailtje. Heel verschrikkelijk allemaal...





15 juli - Wat eet ik vanavond
Haute cuisine: sla met paprika en worst op brood met een paar blaadjes verse salie uit de tuin...





14 juli - Wat eet ik vanavond
Het plan was een simpele pasta met courgette en kerstomaatjes. De courgetteplant buiten had vandaag een paar bloemen gekregen, dus heb ik die er ook maar aan toegevoegd met wat basilicum uit de tuin om er een waanzinnig goed uitziende pasta met courgette-bloemen van te maken...





13 juli - Zwarte bessen
Na de rode bessen zijn nu de zwarte aan de beurt.





12 juli - Wat eten we vanavond
Weer eens een delicious receptje: tomatensoep met geroosterde kikkererwten. Wel aardig zo met die geroosterde kikkererwten maar de moeite van het roosteren eigenlijk niet echt waard.





11 juli - Tuin
Lekker weer, dus een beetje luieren in de tuin, beetje onkruid wieden en foto's maken...





03 juli - Hamburg
Heel vervelend zo'n weekendje Hamburg met 30 graden en meer. Op vrijdag lekker langs de Alster gewandeld, ijs gegeten, biertje gedronken, op de vismarkt gegeten en op de Reeperbahn geëindigd met live music en een Aperol Spritz...





29 juni - Abraham...
Tja, van je collega's moet je het hebben...





27 juni - Verjaardag
Dit keer wat meer mensen op mijn verjaardag omdat ik 50 werd (nou ja, eigenlijk pas maandag). Een erg geslaagde dag bij Gasterij Vergeer in Reeuwijk: gezellig, leuke cadeaus (sommigen zijn erg creatief bezig geweest) en lekker weer op het terras, wat wil je nog meer?





26 juni - Wat eten we vanavond
Met dank aan collega Margreet voor de verse tuinbonen: we hebben er een superlekkere pasta primavera van gemaakt (met pancetta, een tomaatje, rode peper, munt, limoenrasp en ricotta).





26 juni - Aalbessen & frambozen
Weer eens tijd om de aalbessen van de struik te halen en de eerste rijpe frambozen.





23 juni - Wat eten we vanavond
Weer zo'n goed Delicious recept: Pesce Parmigiana.





22 juni - Wat eten we vanavond
Weer eens iets uit de Delicious: gegrilde groenten met ricotta-kruiden saus op een bedje van sla, bacon en pijnboompitjes, met een ambachtelijke focaccia...





21 juni - Wat eten we vanavond
Aspergesoep vooraf en pizza al tonno met scarola con i pistacchi als hoofdmaaltijd.





20 juni - Wat eten we vanavond
De asperges zijn nog net te verkrijgen en in de aanbieding bij de Plusmarkt, dus: asperges met een honing-tijm-beenham en zelfgemaakte frietjes van zoete aardappel. Als afsluiter geflambeerde kersen met ijs.





17 juni - Wat eet ik vanavond
Wraps. Dit keer met bleekselderij, mais, bosui en kidneybonen. Met wat bieslook, crème fraiche en geraspte kaas om het af te maken.





13 juni - Slaapmutsje
Weer iets nieuws bij de Gall en Gall: Rabarcello (zeg maar Rabarber-limoncello...). Bij de kassa vroegen ze om door te geven hoe dat smaakte: zelf hadden ze het nog niet gedronken. Nou het is zeker drinkbaar, maar of het een groot succes wordt betwijfelen we: limoncello blijft toch favoriet. Tja en what's next? Spinacello? Wortelcello?





13 juni - Wat eten we vanavond
Nogmaals iets uit de Delicious (april 2015): eierbakjes met gedroogde ham, kaas en truffelolie.





12 juni - Wat eten we vanavond
Weer eens iets uit een Delicious: prei-kruiden rösti met garnaaltjes, sla en zure room.





12 juni - Banaantje
Ik had er nog eentje in de koeling liggen en omdat ik thuis werkte kon ik er iets meer van maken: met maple syrup en romige kokosmelk...





10 juni - Merels
Had ik laatst het gemak dat er een familie koolmeesjes in het vogelhuisje nestelde, nu vliegen er 2 merels af en aan om een nestje te bouwen boven op de pergola, vlak voor het keukenraam. Fototoestel op het statief, verbinding leggen via wifi en schieten maar!







07 juni - Doe dat dan ookniet!
Ongeval bij het slopen van een pallet.

Zondag 7 juni 2015. - Van onze arbo-deskundige
Deze man was bezig om een oude pallet te slopen om deze af te kunnen voeren via de grijze container (voor ongesorteerd huishoudelijk afval). Met een koevoet werden daarvoor de planken van de pallet losgewrikt. Verschillende van de planken braken bij het loswrikken al in stukken doordat deze al deels vermolmd waren. Een aantal planken kwam in zijn geheel los, samen met spijkers waarmee de pallet in elkaar gezet was. De planken die nog heel waren werden vervolgens op de grootst overgebleven balk geplaatst met een uiteinde op de grond en het andere uiteinde op de balk. De man trapte de planken vervolgens doormidden, zodat ze klein genoeg waren om in de container te plaatsen. Bij een van de planken kwam het uiteinde dat op de balk lag omhoog en sloeg tegen de knie van de man. Omdat de plank met de spijkers omhoog lag werd de knie van de man verwond door 2 roestige spijkers. Met jodium werden de wonden ontsmet en in eerste instantie leek er niet veel aan de hand, maar later begon het weefsel om de knie te zwellen, waardoor de man naar de SEH werd gebracht, hij een brace kreeg om de knie niet te belasten en na 2 dagen een rekverband om de zwelling tegen te gaan.

Analyse
Het ongeval valt in te delen in het model/scenario "Contact met wegschietend/wegvliegend object". Zie ook de fact sheet op de RIVM site. De man was bezig met sloopwerkzaamheden (nr 3 in tabel 2). Voornaamste falende preventieve barrière was "Falende keuze van het gereedschap" (nr 7 in tabel 3), hoewel je discussie kunt hebben over nr 2: aanwezigheid in gevarenzone... Falende taak betreft het gebruik van het (verkeerde) gereedschap: niet verschaffen, want er lagen genoeg zagen in de kelder (zelfs een elektrische) waarmee de klus beter was geklaard. Falende managementfactor komt toch helaas neer op motivatie/alertheid (de man had tenminste moeten bedenken dat dit scenario er in zat en had dan tenminste de plank met de spijkers naar onderen moeten richten) en wellicht ook competentie... Die combinatiemogelijkheden zie je niet terug in tabel 4, maar gebruik en motivatie op zich scoren wel bij de top.

En nu?
Mensen leren het beste van eigen ervaringen: de man zal nooit meer op een dergelijke manier sloopwerkzaamheden uitvoeren. Met de elektrische zaag was hij waarschijnlijk ook nog eens sneller klaar geweest als hij even de moeite had genomen om hem uit de kelder te halen!





05 juni - BBQ
Vanwege de weersvoorspellingen met tropische temperaturen besloten vandaag te BBQ'en. Uiteindelijk moesten we ons haasten: meteen begonnen toen ik thuis was konden we het nog net opeten voordat de eerste buien losbarsten, die dus veel eerder aankwamen dan in het begin van de week aangekondigd. De foto is dus ook niet zo zonovergoten, maar toch mooi buiten kunnen BBQ'en en de volgende dag op zaterdag bleek het weer beter dan gedacht en hebben we nogmaals kunnen BBQ'en met de restjes die nog over waren gebleven of domweg vergeten op vrijdag...





03 juni - Wat eet ik vanavond
Pilav met zalm uit de oven.





31 mei - Wat eten we vanavond
Een hertenbiefstukje met finocchi al forno en tagliatelle met pesto en pijnboompitjes. Goddelijk...





31 mei - Klussen klussen klussen
Vanwege het snertweer buiten toch maar eens begonnen om een plafondplaat te monteren. Moeilijke hoek er in, maar volgende plaat wordt ook moeilijk omdat de centraaldoos daarin komt te vallen en ik eerst nog wat laatste aansluitingen in orde moet maken.





31 mei - Cappuccino...
... met een lekker monchou taartje met pruimen...





30 mei - Wat eten we vanavond
East meets west: asperges met gefrituurde koekjes van zoete aardappel met garnalen.





26 mei - Wat eet ik vanavond
Spinaziesalade met rode peper, pecannoten, geschaafde amandel en een vinaigrette van azijn, mosterd, poedersuiker, knoflook en olie.





25 mei - Azalea's
Ze staan er weer mooi bij dit jaar.





14 mei - Karpathos
Helaas, ook dat zit er weer op. Van 14 tot 24 mei zaten we op Karpathos (halverwege Rhodos en Kreta). Op de foto het uitzicht vanaf ons balkon van het appartement Akrogiali in Lefkos. We hebben lekker weer gehad, lekker gegeten en gedronken en netjes afgewisseld met dagjes touren en wandelen en rondlummelen bij het appartement en op het strand. Het had iets warmer mogen zijn: aan het begin rond 22-23 °C en later in de week naar de 27 °C toe, maar 's avonds koelde het nog wel zover af dat een lange broek en een trui op het terras nodig was. Waarschijnlijk niet vreemd voor half - eind mei. Leuk eiland wel, maar wel wat primitief: voor de banken en de pompstations moest je per se naar de hoofdstad Pigadia/Karpathos Stad rijden en daar zat ook zo ongeveer de enige bakker. Aangezien wij in Lefkos aan de andere kant van het eiland zaten (15 km hemelsbreed) niet ideaal, vooral omdat je nergens met credit card kon betalen in Lefkos. Gelukkig hadden we aan 1 keer tanken en 1 keer geld halen genoeg. Omdat we redelijk vroeg in het seizoen waren was nog niet alles open en ijsjes halen lukte alleen bij de supermarkt aan het strand, 15 minuten lopen verderop, dus daar hebben we maar 2 x ijs gehaald. Verder was het eten blijkbaar wel goed: nu moet ik weer 2 kilo zien kwijt te raken... Verdere foto's onder Verhalen en foto´s.





13 mei - Spinnetjes
Leuk zo'n kluwen aan kleine spinnetjes, die aan je bloempot hangt. Wel honderden! denk je in eerst instantie, daarna denk je "ach nee, dat zullen er hooguit enkele tientallen zijn". Probeer maar te tellen: ik tel minstens 250 van die gele plukjes, dus toch honderden inderdaad. Ik heb die kluwen maar in de struiken gehangen want ik wil niet straks thuiskomen en dan door de spinnenwebben van die spinnetjes lopen...





13 mei - Koolmees
Het kostte even goochelen met iPad en camera maar precies toen de koolmees naar buiten kwam vastgelegd op de gevoelige plaat!





10 mei - Wat eten we vanavond
Gefrituurde brie, salsa van rode peper, ui, abrikoos en sinaasappelsap, met rucola mix.





10 mei - Klussen klussen klussen
Bovenste stukje op de meterkast zit er nu op geschroefd en heeft een eerste laag grondverf gehad.





09 mei - Klussen klussen klussen (2)
De schakelaars en het stopcontact werken en bovenop de meterkast is het nu ook dicht. Nu weer verven...





09 mei - Klussen klussen klussen (1)
Staat weer leuk die gratis lentebloeiers van de Plusmarkt!





05 mei - Klussen klussen klussen
Als ik dan toch vrij krijg op 5 mei kan ik mooi verder met de meterkast. Eerst heb ik draden getrokken van de stoppenkast naar de centraaldoos en daarna van de centraaldoos naar de schakelaar/wandcontactdoos waar je rechts de gaten al voor ziet zitten. Geen gemakkelijk klusje in je eentje overigens. De geelgroene en de blauwe draad waren natuurlijk ook nog eens op, dus moest ik nog even naar de Gamma... Daarna kon ik de geverfde delen in elkaar zetten, et voila: de meterkast is klaar! (Nou ja, bijna: pas als de schakelaars in orde zijn kan ik de rechterplaat helemaal vastschroeven en dan is her en der toch nog een likje verf nodig).





03 mei - Klussen klussen klussen
De onderdelen van de meterkast moeten nog 1 laklaag en dan kan ik hem in elkaar zetten. Voor ik dat kan doen moest ik echter nog een laatste maal oude pvc buizen en een centraaldoos verwijderen. De buizen naar de meterkast zitten nu in ieder geval op hun plaats zodat ik de meterkast af kan maken.





03 mei - Vogelhuisje
Sinds 20 januari 2013 hing het vogelhuisje in de boom voor het huis. Hij is er al eens afgedonderd en ik had niet gedacht dat er ook echt vogeltjes in zouden gaan zitten, maar de laatste tijd vliegt een stel koolmeesjes af en aan. Vanmiddag geprobeerd foto's te maken. Moeilijk hoor, die rakkers zijn echt snel!





02 mei - Wat eten we vanavond
Nu iets uit het Stamppot! boek: kruidenpureerondjes met kletskoppen van Parmezaanse kaas en gegrilde courgette. Lekker!





02 mei - Bij de koffie
Wederom iets uit de Delicious van mei 2015: een bosvruchtentaart met kaneeldotjes. Lijkt niet zo erg op het plaatje uit de Delicious maar dat komt doordat ik een kartelmondje heb gebruikt voor het spuiten van de meringues en er zit nog geen poedersuiker op.





01 mei - Appelboom
Hij staat nu pas echt helemaal in bloei. Laat maar komen die appeltjes!





27 april - wat eten mijn collega's vanavond
Collega Margreet en partner krijgen de HelloFresh Box: "Wekelijks een box vol met verse ingrediënten en gezonde recepten bij je thuisbezorgd". Dit was een recept met veldsla, rode bier en bataat. Ziet er goed uit (helaas hou ik niet van rode biet...)





27 april - Wat eet ik vanavond
Gebaseerd op een recept uit de Delicious van mei 2015: quinoa met varkenshaas, zongedroogde tomaat, feta, spinazie, gemalen geroosterde hazelnoten en een dressing van limoen, knoflook, mosterd, honing en olie. Was eigenlijk met lamshaas, maar ja had varkenshaas in de vriezer en met gegrilde paprika, maar ja had alleen zo'n grote pot paprika's dus dacht ik dat het met zongedroogde tomaat ook wel kon (kon inderdaad...).





27 april - Klussen klussen klussen
De meterkast is wel zo'n beetje klaar, dat wil zeggen: alle onderdelen zijn op maat gezaagd en klaar om in elkaar gezet te worden. Nou nog "even" verven...





27 april - Koningsdag
Tijd om je oranje kledij uit de kast te halen. Goed gedaan jongens!





27 april - Appels
Ongeveer een week later dan de pruimenboom. Vorig jaar had ie 10 bloemen en 10 appels gegeven. Hopelijk is dat een goede voorspelling voor dit jaar...





26 april - Wat eten we vanavond
Nogmaals iets Aziatisch: Nasi goreng met sate ajam, pindasaus en vers gebakken emping. Als toetje ijs van Griekse yoghurt met aardbeien.





25 april - Wat eten we vanavond
Thaise vispie. Cristel heeft zich overtroffen met dit recept uit de Delicious: hij was in een mum van tijd op, zo schandalig lekker als ie was. Maar ja hij zat dan ook stampvol zalm, garnalen en witvis en bevatte verse citroengras en koriander, kokosmelk, kaffir lime en Thaise curry paste...





25 april - Klussen klussen klussen
Verder met de meterkast. De rechterkant zit tegen de muur, met de elektriciteitsdraden voor de bel erdoorheen. De bodem ligt erin met een plint en de balk loopt er netjes doorheen. Morgen weer verder.





25 april - Cappuccino
Uiteraard met een lekkere tompoes...





25 april - Boeven!
Elk jaar hetzelfde met die boeven van de Plusmarkt. Oranje Tompoezen in de aanbieding! Ze hebben ze nog nooit voor een normale prijs aangeboden, dus hoe kun je nu weten of ze inderdaad in de aanbieding zijn. Dit jaar zogenaamd 5 tompoezen van 2,99 voor 1,49 euro... Mooi 50 procent duurder dan vorig jaar dus (zie staatje in de foto)! NB: ik zag dat ik vorig jaar tompouce gebruikte. Blijkbaar worden beide schrijfwijzen gebruikt, maar zie de Wikipedia pagina voor de herkomst van de naam tompoes/tompouce (Interessante lectuur!).





24 april - Mozaïek
Collega Margreet zei dat zij ook goed bezig was met klussen, klussen, klussen: ze is bezig om in de keuken een aantal wandjes te mozaïeken. Ziet er goed uit Margreet! Keep up the good work!





19 april - Wat eten we vanavond
Moussaka zonder schijfjes aardappel, met yoghurt en feta kaas.





19 april - Klussen klussen klussen (2)
De contouren van de meterkast worden duidelijker, met bovenin die rottige plaat op enkele dwarsbalkjes en de balk die van de vloer tot het plafond moet lopen redelijk op zijn plaats (helaas kan hij net niet tot het plafond lopen omdat daar pvc buizen lopen, dus moet ik ook daar effe prutsen met een dwarsbalk).





19 april - Klussen klussen klussen (1)
Wat is hier te zien? De bovenkant van de meterkast zit nogal ingewikkeld in elkaar: er moesten gaten in voor elektriciteitsbuizen en CV leidingen, een gat voor een balk van de vloer tot het plafond, en aan de linkerkant start ik met een wandje van 23 cm en eindig rechts met een plaat van 20 cm. Toen ik hier gisteren mee aan het goochelen was om hem ertusen te passen viel dat rotding naar beneden, via mijn hoofd op de vloer: kop kapot, het uitsteeksel rechts erafgebroken en de punt linksonder opengebarsten... Tja, op de bouwplaats moet je ook altijd een helm op meneer Manuel! In ieder geval had ik hiermee een mooie mal om het vandaag opnieuw te proberen...





19 april - Latte Art
Laatste tijd lukte het me nauwelijks om een mooi hartje te maken, laat staan een rosetta of tulp, maar vanochtend maakte ik twee acceptabele rosetta's achter elkaar. Blijven oefenen!





18 april - Lente (2)
Tja...





18 april - Lente (1)
De Japanse kers net achter de schuur is nu aan de beurt.





15 april - Lente?
De thermometer in de achtertuin gaf 28°C aan, maar die geeft consequent 5° te hoog aan. Evengoed lekker weer: eerste keer dit jaar dat ik met de kap open heb gereden. In de tuin lijkt alles tegelijk te bloeien, met de kersenboom en de pruimenboom voorop. De kweepeer en appel staan ook op barsten, dus die komen vast volgende week aan bod.





13 april - Lunch
Vandaag thuis gewerkt vanwege een (bureau)oefening. Dus tijd om wat uit te proberen tijdens de lunch: wat overgebleven tapenade en een gegrilde paprika met wat oregano in een bladerdeegpakketje. Best goed eetbaar, maar niet zo speciaal dat ik daar de volgende keer weer deze ingrediënten voor in huis moet gaan halen...





12 april - Wat eten we vanavond
Pizza met rode ui en geitenkaas.





12 april - Klussen klussen klussen
Vandaag een tuinklusje: bramen snoeien en een raamwerk spannen van groen ijzerdraad om dat spul een beetje in toom te houden.





11 april - Wat eten we vanavond
Witlofschuitjes gevuld met een mengsel van amandelen, hazelnoten, citroen en grapefruitsap met grapefruit partjes en een soufflé met gegrilde paprika en rozemarijn.





03 april - Hamburg
Met Pasen naar Hamburg gegaan. Op donderdag 2 april aan het eind van de middag er naar toe gereden. Heen in 5 uur en terug net binnen 4 1/2 uur dus ik mocht niet klagen. Een paar laatste klusjes in het appartement afgemaakt en Hamburg bekeken: op vrijdag een bezoek aan de Deichtorhallen (expositie van kunstenaars die beïnvloed waren door Pablo Picasso), op zaterdag door het Karolinenviertel (foto: Heinrich Hertz Fernsehturm en Messe) en het Schanzenviertel (marktstraat, vlooienmarkt en veel winkeltjes en restaurants), op zondag met Willy en Jos door Speicherstadt en Hafen City en op maandag door de oude Elbetunnel gelopen en over de Reeperbahn... Gezellig weekend: wel wat koud nog maar met veel zon. Volgende keer met wat meer terrasweer hopelijk...





29 maart - Klussen klussen klussen
Niet veel van te zien, maar vandaag maar eens wat tegels weggehaald onder het raam. De plank in de hoek wordt straks de rechterkant van de meterkast: er zit een gat in om de elektriciteitsdraden van de bel door heen te halen. Verder vooral bezig geweest om een tekening te maken hoe de meterkast eruit moet komen te zien. Bovendien moet ik het een beetje rustig aan doen, omdat m'n linkerschouder waarschijnlijk een ontsteking heeft in de aanhechting op de schouder. Met wat diclofenac en wat oefeningen probeer ik hem er weer bovenop te helpen. Dus een kleine beetje rustig aan met het geklus voorlopig...





28 maart - Wat eten we vanavond
Krab-maiskoekjes, gewokte groentensalade met asperges, paprika, bosui en halloumi en kleine stokbroodjes.





28 maart - Boodschappenmuur
Gisteren las ik dit artikel in de Metro over de boodschappenmuur van Bilder & De Clercq, waarmee je vanaf het werk "een gerecht voor het avondeten kunt kiezen en de verse ingrediënten, precies in de juiste hoeveelheden, aan het einde van de dag af kunt halen in de bedrijfskantine". Het hoofdkantoor van Google schijnt hier al een paar maanden mee te experimenteren. Dit is weer eens zo'n idee dat je zelf had kunnen verzinnen. Echter dat had ik dus niet kunnen verzinnen en eigenlijk kan ik me er ook nogal over opwinden. Het is namelijk voor die mensen, die "na een werkdag nog langs de supermarkt moeten zonder enige inspiratie voor het avondeten” en "Zo zal er nooit een hele bos kruiden bezorgd worden als er maar ’een paar plukjes’ voor het recept nodig zijn. In supermarkten koop je al snel te veel, waardoor aan het einde van de week zo de helft van de ingrediënten in de prullenbak verdwijnt. Zonde”. Tja totaal niet herkenbaar voor ons: op vrijdagavond kopen wij de spullen voor de hele week in de supermarkt. Van tevoren hebben we al genoteerd wat we willen eten: gewoon leuk om door wat kookboeken te bladeren voor inspiratie of te bedenken: "dat heb ik al een tijdje niet meer gegeten...". Uiteraard komt het dan wel eens voor dat je iets teveel hebt gehaald, maar dan pas je het gerecht aan en maak je de spullen op die over zijn (van de week heb ik ook rijst gegeten met wat andere ingrediënten dan voorheen gedacht: de vis die ik eigenlijk nodig had bleef netjes in de vriezer liggen). Mochten er toch nog groenten en kruiden overblijven: zijn prima in te vriezen. Ik vind het dus nogal gemakzuchtig om dan maar de overgebleven spullen weg te donderen. Die gasten hebben dus duidelijk de oorlog niet meegemaakt! Sukkels!







24 maart - Wat eet ik vanavond
Eigenlijk had ik een recept opgeduikeld met rijst, vis en paprikasaus, maar ik had nog spullen over van de afgelopen dagen, dus werd het rijst met oesterzwammen, spinazie, paprika, bieslook, basilicum en halloumi kaas. Ook erg lekker.





23 maart - Wat eet ik vanavond
Poffertjes met oesterzwammen en gewokte spinazie met ui en knoflook.





22 maart - Wat eten we vanavond (2)
Vooral de soesjes waren erg fotogeniek...





22 maart - Wat eten we vanavond
Tapas: Soesjes met garnalen, kaas-bieslook-koek, Thaise saucijsjes, gevulde champignons uit de oven en komkommersalade met sweet chili saus.





21 maart - Klussen klussen klussen
Kast nr 1 in de hal is af. Ik ging vanochtend al meteen de fout in: bedoeling was de kast met een klein latje iets verder van het kozijn te zetten, maar de lat die ik al netjes in de grondverf en de lak had gezet zaagde ik meteen te kort af. Na enige krachttermen vroeg ik mezelf af of de kast niet gewoon in de hoek zou passen. De linkerkastdeur kan inderdaad gewoon open zonder de tussendeur te raken dus dat was daarna snel bekeken... Nu eens bedenken hoe ik de meterkast precies zal maken.





21 maart - Cocktail
Net als vorige week een lekkere makkelijke cocktail tussen het klussen door: golden kiwi-acerola sap met curacao green.





20 maart - Wat eten we vanavond
Makkelijke Griekse hapjes: gegrilde Halloumi, dolmadakia en gigantes bonen (uit blik) en "pork" souvlaki. Nu nog Griekse temperaturen graag!





17 maart - Wat eet ik vanavond
Supersnelle noedels: in 10 minuten voorbereid en gewokt. Dat kun je doen met woknoedels, garnalen uit de vriezer, een bakje taugeh en een halve komkommer (kostte nog de meeste tijd om te vierendelen, ontdoen van zaadlijsten en in stukjes te snijden). Met wat Thai curry paste, zoetzure chilisaus en korianderblaadjes erbij een ware smaaksensatie.





14 maart - Na het klussen
Tijd voor een cocktailtje. Sinaasappel-kokos (van Coolbest...) met Curacao blue.





14 maart - Klussen klussen klussen
Nog 1 laklaagje en dan kan de kast weer in elkaar.





12 maart - Wat eet ik vanavond
Een soort panpizza: brood met kruidenboter, bosui, paprika en peterselie met ei en kaas.





11 maart - Wat eet ik vanavond
Linguini al nero di seppia met broccoli, bosui, spekjes en nootjes.





08 maart - Klussen klussen klussen (2)
Tja zat die kast net helemaal in elkaar kon ie alweer gedemonteerd worden om te gronden en te lakken...





08 maart - Intermezzo tussen het klussen
Precies op dezelfde dag als vorig jaar de eerste terrasfoto. Ik had niet gedacht dat het zou lukken, maar met het zonnetje erbij, naast het huis en uit de wind was het heerlijk vertoeven met een biertje, een paar toastjes en een zalmkroketje. Laat maar komen die mooie dagen!





08 maart - Klussen klussen klussen (1)
Gezien het mooie weer vandaag maar eens wat klussen in de tuin: die hoop zand, die er al de hele winter ligt maar eens aanpakken. Een groot deel kon onder de aanbouw: tja, Gouda... Ruimt in ieder geval al weer een stuk op.





07 maart - Wat eten we vanavond
Griekse salade, knoflook-ouzo worstjes en pistachecake. En natuurlijk een ouzootje ernaast...





06 maart - Klussen klussen klussen
Laatste plankjes ertussen, de deuren opgehangen aan scharnieren en greepjes aangebracht. Morgen verder met plamuren en verfen.





06 maart - Bijna Pasen
Dus dan komen er van die gezellige paasfondantkippetjes op tafel...





04 maart - Wat eet ik vanavond
Romige venkelsoep met pistachecake (nog over van de verjaardag van Cristel, dus lekker makkelijk...).





03 maart - Wat eet ik vanavond
Een tomaten mozzarella taartje.





28 februari - Klussen klussen klussen
Niet veel tijd vandaag, maar de plankjes zijn op maat gemaakt, 1 zit er permanent tussen en van 2 anderen zijn de gaatjes geboord om ze op de gewenste hoogte te hangen.





22 februari - Wat eten we vanavond
Pompoensoep met kalkoen en een overheerlijke focaccia uit de oven.





22 februari - Klussen klussen klussen (2)
Verder met de kast, die naast de meterkast komt te staan. Bij de Gamma hadden ze alles op maat gezaagd, maar met wat zaagverlies blijken sommige planken dan toch net te breed, dus moet je nog wat afschaven en schuren en sommige nog wat afkorten en dan natuurlijk alles nog in elkaar zetten met schroeven. Nog niet bepaald klaar dus, maar de contouren worden zo langzamerhand wel duidelijk.





22 februari - Klussen klussen klussen (1)
De groenbak wordt komende week geleegd en er zat nog maar weinig in, dus die dode amandelboom kon wel wat gekortwiekt worden.





16 februari - Wrap
Het is weer wrap time. Dit keer met krokant gebakken kipfilet, rucolamix en crème fraiche. Smullen.





14 februari - Wat eten we vanavond
Vooraf zelfgemaakte ambachtelijke (en abnormaal lekkere) zalmkroketjes. Coquilles St Jacques op witlof met gremolata, gebakken krieltjes en witlofsalade. We eten er weer goed van...





08 februari - Aperol spritz
Met de wintersport een paar keer gedronken en ook wel lekker dus voor een verjaardagsfeest: IJs, 1 deel Aperol, 2 delen prosecco en 1 deel Spa rood.





06 februari - Wat eten we vanavond
Aardappeltatin en biefstuk met wilde paddestoelen.





02 februari - Wrap
Laatste tijd een beetje aan het experimenteren wat je allemaal in een wrap kunt gooien. Lekker makkelijk die dingen en je kunt er van alles in kwijt. Dit keer een mengsel van gehakt, rode peper, rucola, geraspte kas en wat feta-kaas. Best lekker maar kan nog wat smeuïger.





24 januari - Marilleva
Ons weekje skiën zit er weer op voor dit jaar. We gingen naar Marilleva, of eigenlijk naar het naastgelegen dorp Mezzana. We moesten 's ochtends eerst 1 halte met de skibus rijden om in Marilleva (900) aan te komen. Geen probleem omdat de bus om de 8 minuten langs reed. Vanuit Marilleva 900 kon je het skigebied Val di Sole bereiken. Dit gebied omvat een aantal plaatsen in de regio, zoals Dimaro, Folgarida, Marilleva, Pinzolo en - meest bekend waarschijnlijk - Madonna di Campiglio. Excellente sneeuwcondities: de sneeuw was net de week ervoor gevallen en wij hebben van zondag tot donderdag mooi weer gehad. Op donderdagavond viel er nieuwe sneeuw en was het vrijdag een wat grauwe dag. Niet eerder zo goed staan skiën als deze week. Ik kreeg zelfs opmerkingen "welke pillen ik geslikt had", zo snel als ik de rode en zelfs zwarte pistes af kwam. Lag deels aan de goede ski's, maar vooral aan de goede sneeuw: de laatste dag was toch beduidend zwaarder met overal van die hellingen met verse hompen sneeuw waar ik dan maar voorzichtig omheen ski. Ander zeer opvallend feit was de drukte. Wij kiezen vaak de laatste week van januari of begin februari maar dit keer was het druk met vooral Polen (waardoor wij het gebied omgedoopt hebben tot Val di Pole...). Hadden blijkbaar ook vakantie deze week. Volgende keer nog beter plannen dus.





21 januari - Athene
Vlak voor de skivakantie nog een vergadering van het Europose SAF€RA project. In Athene moesten we besluiten welke research proposals zouden worden gefinancierd. Door een goede evaluatieronde bleken wij sneller klaar te zijn dan verwacht. Dit gaf wat ruimte om het Akropolis Museum te bezoeken. De Akropolis zelve had ik al eens bekeken en eigenlijk is het museum interessanter omdat de hele historie wordt uitgelegd, alle oorspronkelijke stukken in het museum staan en er heel veel spullen staan, die op de Akropolis of in de omgeving zijn opgegraven. Een zakelijk en cultureel geslaagde trip al zeg ik het zelf...





18 januari - Tuinvogeltelling
Leuk hoor die vogeltelling van tuinvogeltelling.nl! Gaf ik netjes die twee koolmeesjes en die dodo door, krijg ik van de organisatie te horen dat mijn telling niet wordt meegenomen! Snap je dat nou?





17 januari - Video Sicilië
De video met een impressie van onze trip op Sicilië heb ik tussen het klussen door afgemaakt. Voor Internet een versie zonder muziek, want anders krijg ik Buma/Stemra op m'n dak...





17 januari - Klussen klussen klussen
Niet zo'n zwaar klusje: ik wil een meterkast gaan maken en naast die kast komt een minder diepe kast waar ook nog een en ander in opgeborgen kan worden. Dus moesten de tegels eerst van de wand. Ging redelijk soepel met de boorhamer. Nu eerst eens een tekening maken zodat ik weet hoe ik die kast uit MDF platen moet laten zagen door de Gamma...





14 januari - Wat eet ik vanavond
Bloemkoolcurry. Lekker romig want ik heb er het laatste restje mascarpone doorheen gemengd en lekker veel Griekse yoghurt gebruikt...





11 januari - Wat eten we vanavond
Indonesisch: emping, pindasaus (met cashewnoten...), sate ajam en sajoer lodeh. Mjam.





11 januari - Cocktail
Een Aperol Sour: Aperol, limoensap en ijs. (Moest eigenlijk nog suikersiroop en sodawater doorheen, maar ja had ik niet, zo ook wel goed...)





11 januari - Koffie
Met een taartje. Van de overgebleven mascarpone, een grapefruit en wat maria kaakjes maak je in een handomdraai iets lekkers voor bij de koffie: kaakjes tot kruimels draaien in de keukenmachine, gesmolten boter erbij, mengen en in een vorm drukken, mascarpone met wat suiker mengen en op de kaakjesbodem drukken en tenslotte wat partjes grapefruit erop, gesneden met een scherp mes uit een grapefruit, et voila!





10 januari - Wat eten we vanavond
Ik heb net gelezen dat het culinaire wildseizoen in Nederland op 2e kerstdag eindigt. Maar als je nog wat in de vriezer legt kun je daar later uiteraard ook nog van genieten: reebiefstuk, gegrilde pompoen met rozemarijn en knoflook, en gebakken krieltjes.





10 januari - Klussen klussen klussen
Het plafond in de gang zit er in. Nou nog wat electriciteitsbuizen afsmeren en dan is dat voorlopig klaar. Voorlopig: we willen de tegels er nog uit hebben en het spachtelputz mag er ook af, zodat we alles egaal kunnen verfen. Voor nu drinken we even een lekker wijntje om deze mijlpaal te vieren...





08 januari - Henkies Humkessoep
Humkessoep maak je met restjes. In dit geval wat runderreepjes, snijbonen en prei uit de vriezer. Samen met wat foelie, laurier en verse peterselie een lekker "restjessoepje"...





07 januari - Wat eet ik vanavond
Zelfbedachte noedels met enkele spullen uit de vriezer: tofureepjes, paksoi en koriander. Met een uitje, wat knoflook, laos, ketoembar en djintan en een ruime hoeveelheid santen, een heerlijk maaltje en het ziet er nog goed uit ook!





04 januari - Wat eten we vanavond
Een salade met zwaardvis, tomaatjes, kappertjes, ui, olijven en basilicum. De zwaardvis kwam uit een potje dat we van Sicilië hadden meegenomen. Daarna een flammenkuchen en als toetje meringuebakjes gevuld met mascarpone en een mengsel van druiven, aalbessen en kruisbessen.





04 januari - Klussen klussen klussen
Ik had natuurlijk gedacht in de kerstvakantie wel even het plafond in de gang te vervangen, maar ben wel blij dat er al vast 2 gipsplaten hangen. Niet de makkelijkste platen omdat er 2 centraaldozen doorheen komen en er een verloop in zat. De rest komt volgend weekend wel aan de beurt. De hotelschakelaar voor de lampen in de gang werkt in ieder geval ook al en het is meteen al veel lichter in de gang door de witte platen in plaats van de oude bruine schrootjes.





03 januari - Wat eten we vanavond
Alles even lekker: Thaise viskoekjes en rijst met groenten als hoofdgerecht en bramen-druiven-zwarte bessen-ijs na.





03 januari - Klussen klussen klussen
Het kostte toch nog weer een hele dag om overal alle electriciteitsdraden door de pvc buizen te trekken (en een trip naar de Gamma omdat het bruine fasedraad op was).





02 januari - Klussen klussen klussen
De sleuven zaten weliswaar in de muur, maar voordat je deze vlak hebt gemaakt, rondgaten hebt geboord voor de inbouwdozen en de buizen gebogen hebt en naar de centraaldozen geleid hebt ben je een dag verder (zeker als je dan nog wat moet schoonmaken). De stofzuiger van Pa bleek het in ieder geval nog te doen dus die kon ik nog gebruiken om de ergste stofzooi bij het boren af te zuigen.





02 januari - Cocktail
Een geinige cocktail met rood fruit: een Grand'O met Grand Marnier, sinaasappelsap, citroensap, sodawater en rood fruit (enkele aalbessen uit de vriezer). Kleine aanpassing: omdat we geen sinaasappels en citroenen hadden met grapefruitsap en limoensap gemaakt, maar dat deed het ook heel goed...





01 januari - Vuurwerk
Tussen het afsteken door even tijd gehad om een paar opnamen te maken. Mooi vuurwerk in Hengelo dit jaar!